contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be
vrijdag 18/01/2019

› Gevaar aneurysma voorspellen met 3D-echo

Vaatchirurgen kunnen in de toekomst wellicht beter voorspellen of patiënten met een verwijde buikslagader preventief een operatie moeten krijgen. Het risico kan mogelijk beter in kaart worden gebracht met behulp van 3D-echografie.

 

Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven op basis van 70 patiënten. Uit grootschalig vervolgonderzoek moet blijken of de nieuwe methode daadwerkelijk de risico’s op een scheur beter kan voorspellen.

Een aneurysma van de buikaorta wordt vaak bij toeval ontdekt als om een andere reden een foto of scan van de buik wordt gemaakt. Het gevaar: een aneurysma kan scheuren en dat is vaak dodelijk. Probleem is dat bij de inschatting van een mogelijke scheur een belangrijk criterium niet wordt meegenomen: de sterkte van de wand. Een aneurysma scheurt niet omdat de diameter groter wordt, maar omdat de spanning in de vaatwand te ver oploopt en de wand niet elastisch genoeg is om dat op te vangen. Tot nu toe kon de sterkte van de wand alleen maar worden gemeten door aan een stukje slagaderwand te trekken en dat is in de praktijk niet te doen. De 3D-echografie kan mogelijk wel de spanning op en de elasticiteit van de vaatwand meten.

De methode kan de Gezondheidsraad helpen bij de beslissing om wel of geen landelijk bevolkingsonderzoek in te zetten. Als nauwkeurig kan worden voorspeld welke patiënten preventief moet worden geopereerd, kan een bevolkingsonderzoek wellicht effectief zijn.

[18 Januari 2019]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)