contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 24/12/2018

› Test voorspelt erfelijke darmkanker

Er is een test ontwikkeld die het risico op het Lynch-syndroom - een erfelijke vorm van darmkanker - kan voorspellen. Dit melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Amerikaanse University of Utah. De test is zo goed als klaar voor gebruik.

 

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening, die een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker en andere vormen van kanker. Dit syndroom wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking in bepaalde genen, waardoor zo’n gen niet meer werkt. Eén op de twintig darmkankerpatiënten heeft een erfelijke vorm. Vaak wordt bij een darmkankerpatiënt een subtiele gen-verandering gevonden waarvan niet duidelijk is of dat Lynch-syndroom veroorzaakt of niet. Wetenschappers hebben daarom een snelle en betrouwbare methode ontwikkeld om dit te bepalen. De test bestaat uit het nabootsen van de subtiele genverandering in een reageerbuis. Vervolgens wordt getest of de activiteit van het gen door de verandering is aangetast. De resultaten geven een betrouwbare voorspelling.

[24 December 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)