contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 18/12/2018

› Baby omdraaien bij stuitligging voorkomt keizersnede

Ligt een baby in de baarmoeder in stuitligging, dan zou de baby vaker moeten worden omgedraaid. Dit kan met behulp van medicatie. Zo kunnen jaarlijks zeshonderd keizersneden voorkomen worden. Dat schrijft gynaecoloog in opleiding Joost Velzel, op basis van onderzoek.

 

Wanneer de baby in stuitligging ligt, kan de gynaecoloog of verloskundige proberen om hem, met behulp van medicatie, van buitenaf met de handen om te draaien. Aangezien dit gebeurt wanneer de moeder 36 of 37 weken zwanger is, heeft het kind nauwelijks ruimte meer in de baarmoeder. Daarom kan de moeder een middel krijgen dat de spieren van de baarmoeder verslapt. Het draaien van de baby kost vervolgens tijd en aandacht. Met behulp van een hartfilmpje wordt de toestand van de baby gecontroleerd. Het draaien gebeurt stukje bij beetje, met pauzes om de moeder te laten bijkomen. De hele procedure duurt ongeveer een uur. Hoewel de ingreep onprettig is voor de moeder, is de kans op complicaties minimaal. Bij een stuitligging zit het kind tijdens de geboorte met de billen naar beneden in de baarmoeder in plaats van met het hoofdje. Stuitliggingen komen voor bij ongeveer 4 procent van de zwangerschappen; in Nederland zijn dat er zo’n zesduizend per jaar. In 85 procent van de gevallen wordt de baby gehaald met een keizersnede en dat brengt ernstige risico’s met zich mee.

[18 December 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)