contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 22/11/2018

› Liever geen bloedplaatjes voor zieke premature baby's

Het toedienen van bloedplaatjestransfusies aan zieke, premature baby’s moet met grote terughoudendheid gebeuren. Dit blijkt in het MATISSE-onderzoek, een internationaal onderzoek waarin ook het UMC en het LUMC participeren.

 

Premature baby’s kunnen allerlei lichamelijke problemen hebben omdat hun lichaam niet is volgroeid. Vaak worden ze beademd en krijgen ze medicijnen. Sommige van deze baby’s hebben te weinig bloedplaatjes in het bloed, meteen al bij de geboorte of doordat ze ziek zijn geworden.

Door dat gebrek aan bloedplaatjes stolt het bloed onvoldoende. Het lichaam kan een eventuele bloeding niet stoppen. Om dit te voorkomen, is het in de neonatologie gebruikelijk om deze kwetsbare baby’s een bloedtransfusie te geven, met daarin bloedplaatjes van volwassen donoren.

De vraag van de onderzoekers was wat het kritische aantal bloedplaatjes is bij een transfusie. Uit het onderzoek bleek echter dat terughoudendheid belangrijk is, de baby’s hebben niet per se een betere overlevingskans na een transfusie. Een deel van die heel kleine baby’s blijkt, als je afwacht, goed in staat een laag bloedplaatjesgehalte te doorstaan zonder een bloeding te ontwikkelen.

[22 November 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)