contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 12/11/2018

› Extra donororganen door orgaanperfusie

Artsen van het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch gebruiken een nieuw apparaat om de kwaliteit van donororganen op de operatiekamer te testen. Deze nieuwe werkwijze levert jaarlijks ongeveer 30 extra levers en alvleesklieren op en draagt daarmee bij aan het oplossen van het tekort aan donororganen.

 

In oktober werd de eerste lever, die met de nieuwe techniek beschikbaar kwam, in het Erasmus MC met succes getransplanteerd. De methode heet normotherme regionale perfusie (NRP) en houdt in dat donororganen tijdens de uitname-operatie aangesloten worden op een circulatiesysteem. Dit gebeurt nadat de donor is gestorven na een circulatiestilstand. Het systeem pompt bloed op lichaamstemperatuur door de bloedvaten in de buikholte met daarin de potentiele donororganen. Deze methode biedt artsen de mogelijkheid organen die tot nu toe als onbruikbaar werden bestempeld alsnog te testen op kwaliteit en eventueel te transplanteren.

De techniek werd in Nederland nog niet eerder werd toegepast, maar bleek in Groot-Brittannië al succesvol.

[12 November 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)