contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 12/11/2018

› Weer lopen ondanks dwarslaesie

Door een combinatie van elektrische stimulatie van het ruggenmerg en fysiotherapie kunnen twee mannen met een incomplete dwarslaesie weer een beetje lopen. Een derde man kon weer iets lopen met een looprek.

 

De onderzoeksleider Grégoire Courtine, een Zwitserse expert op het gebied van zenuwbeschadigingen en dwarslaesies, voerde het experiment uit bij drie mannen. Het experiment werd gedaan bij mensen bij wie, ondanks de dwarslaesie, een deel van de zenuwbanen nog intact was. Eén kon beide benen niet meer bewegen, een had een verlamd linkerbeen en de derde kon zijn benen niet meer zo bewegen dat lopen nog mogelijk was.

Bij alle drie werd een sonde in het ruggenmerg geplaatst om de aansturing van de spieren naar de benen te activeren. Ook kregen de mannen een pacemaker en voetsensoren. Die sensoren voeden de pacemaker die vervolgens een elektrisch signaal naar het implantaat stuurt. De combinatie van deze stimulatie met looptraining draagt bij aan het herstel van de beschadigde zenuwbanen, zodat de spieren op den duur ook zonder stimulatie beter kunnen aanspannen.

Deze vorm van stimulatie leidde ertoe dat de mannen weer controle kregen over hun spieren, ook als er geen stimulatie was. In de hersenen en het ruggenmerg werden bepaalde cruciale functionele verbindingen dus inderdaad hersteld.

[12 November 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)