contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 29/10/2018

› Consultatiebureau voor ouderen draagt niet bij aan gezondheid

Een Consultatiebureau voor ouderen kan er niet voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen ‘beter’ oud worden. De bureaus vergroten de zorgbehoefte, maar de gezondheid verbetert niet. Dat concluderen onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en het ziekenhuis UMCG.

 

Op middelbare leeftijd hebben mensen vaak nog geen klachten door hun levensstijl. Ouderen krijgen echter steeds meer lichamelijke klachten door leefstijlfactoren als roken, overgewicht, weinig bewegen en alcoholgebruik. Daarnaast hebben ouderen vaak meer zorg nodig; ze zijn steeds minder zelfredzaam. Om die reden experimenteerden Groningen, Drenthe, Overijssel de afgelopen tien jaar met Consultatiebureaus voor ouderen. In de loop der jaren hebben duizenden ouderen deze bureaus bezocht. Ouderen kwamen in aanmerking als ze een hoger risico hadden op kwetsbaarheid, rookten over overgewicht hadden. De onderzoekers keken bij deze mensen naar het verschil in (ervaren) gezondheid en naar zorgbehoefte van thuiswonende ouderen na ‘’een jaar. Conclusie: de gezondheid bleef gelijk, maar de zorgbehoefte steeg. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met ouderen die de interventie niet ontvingen. Volgens de onderzoekers dragen Consultatiebureaus weinig bij aan een gezonder leven voor ouderen, zolang die slechts zijdelings betrokken zijn.

[29 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)