contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 29/10/2018

› Vitamine D supplementen helpen bot niet versterken

Vitamine D supplementen doen niet voor de botgezondheid, stellen onderzoekers. Volgens hen is er geen bewijs dat de supplementen effect hebben op het botweefsel en moet zelfs het advies om preventief vitamine D te geven aan senioren worden heroverwogen.

 

De conclusie volgt uit een meta-analyse die is gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Diabetes and Endocrinology en werd geleid door Mark Bolland en Andrew Gray (Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland) en Alison Avenell (universiteit van Aberdeen).

De onderzoekers analyseerden 81 studies over het effect van vitamine D suppletie op het bot. De conclusie: suppletie van vitamine D heeft geen effect op de preventie van botbreuken en vallen en verbetert ook niet de mineraaldichtheid van botweefsel. Dat geldt zowel voor studies waarin een lage als een hoge dosis vitamine D werd gegeven.

De studies hadden vrijwel allemaal betrekking op ouderen. De onderzoekers trekken daarom geen conclusie over vitamine D suppletie op kinderen. Ze stellen ook dat laaggedoseerde vitamine D supplementen geen kwaad kunnen en dat blootstelling aan zonlicht essentieel is voor een goede vitamine D status.

Vitamine D heeft mogelijk veel meer functies dan alleen het helpen versterken van het botweefsel, zoals beschermen tegen kanker, depressie en het versterken van het immuunsysteem. Er lopen momenteel grote onderzoeken die kijken of deze functies wel worden ondersteund door vitamine D supplementen.

[29 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)