contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 24/10/2018

› Zoektocht naar donorvader gratis

Kinderen die zijn verwekt uit donorzaad kunnen binnenkort kosteloos op zoek naar hun biologische vader. Nu moeten zij nog 250 euro betalen als ze zich willen laten inschrijven bij een speciale DNA-databank die donoren en donorkinderen aan elkaar linkt. Straks betaalt de overheid dat.

 

Sperma mag sinds 2004 niet meer anoniem worden gedoneerd. Hierdoor kunnen kinderen op latere leeftijd contact zoeken met hun biologische vader. Maar donorkinderen die voor dat jaartal zijn verwekt, hebben die mogelijkheid niet.

De registratie bij spermabanken was niet altijd op orde en de wet verbiedt het spermabanken om gegevens openbaar te maken. Toen de nieuwe donorwet in 2004 werd ingevoerd, was het de bedoeling dat alle anonieme donoren zouden worden aangeschreven met de vraag of ze anoniem wilden blijven of niet. Dat is niet gebeurd.

De vorige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, deed vorig jaar een moreel appèl op donoren om zich vrijwillig kenbaar te maken. Er is een speciale databank opgezet waar inmiddels ruim vijfhonderd mannen zich hebben laten registreren. Hun inschrijving was al gratis. Tot nu toe hebben ook zo’n duizend kinderen zich laten registreren bij de databank. Zij krijgen het geld dat zij daarvoor moesten betalen straks terug. De verwachting is dat door de wetswijziging nog zo’n zelfde aantal donorkinderen dna zal afstaan voor de databank. In totaal wordt er een half miljoen euro uitgetrokken om dat te betalen.

[24 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)