contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 23/10/2018

› Op basisschool les in zelfwaardering

Mensen hebben behoefte aan sociale verbondenheid. Ook hebben ze het nodig om geaccepteerd te worden door anderen. Is dat niet het geval, kan dit tot allerlei psychische klachten leiden. Arjan Bos van de Open Universiteit doet onderzoek naar dit onderwerp en vindt dat er meer moet worden gedaan aan preventie, het liefst al op de basisschool.

 

Groepen zoals mensen met psychische aandoeningen, transgender personen of mensen met hiv krijgen vaak te maken met stigmatiserende reacties. Zij worden door anderen gezien als afwijkend of zelfs als minderwaardig. Dit heeft niet alleen gevolgen voor sociale relaties, maar ook voor het psychologisch welbevinden. Gestigmatiseerde individuen gaan negatief over zichzelf denken: ze nemen de gedachten en gevoelens die ze van buitenstaanders ontvangen over. Ook eenzaamheid en een lage zelfwaardering kunnen zorgen voor psychische klachten. Bos verwacht dat deze ontwikkeling kan worden tegengegaan door op de basisschool te werken aan de opbouw van een stabiel en realistisch zelfbeeld. Er moet meer aan primaire preventie van psychische klachten worden gedaan. Ook moet er worden gekeken naar de achterliggende oorzaak van eenzaamheid, om vervolgens aan de slag te kunnen met een cognitieve gedragstherapeut.

[23 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)