contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 15/10/2018

› Angstige spanning verergert depressie

Mensen met een depressie die last hebben van angstige spanningsklachten, hebben een meer ‘chronisch’ verloop van hun ziekte. Bovendien herstellen ze minder goed na behandeling met antidepressiva en rapporteren ze meer bijwerkingen. Opvallend: de aanwezigheid van angstige spanningsklachten bij een depressie leidt tot nog slechtere uitkomsten dan de aanwezigheid van een angststoornis bij een depressie. Dat blijkt uit onderzoek van VUmc.

 

Een depressie gaat vaak gepaard met angstklachten. Deze combinatie van klachten is niet gunstig, blijkt ook uit dit onderzoek. De studie onderzocht of de angstige spanningsklachten bij een depressie een onderscheidend en klinisch relevant symptoomprofiel oplevert. Angstige spanning bij mensen met een depressie lijkt inderdaad een relevante subgroep van depressie, die gekenmerkt wordt door slechtere klinische uitkomsten en een onderliggende biologische ontregeling. Het is daarom belangrijk dat behandelaren goed letten op mogelijke angstige spanningsklachten bij een depressie, zodat de mensen die hier last van ondervinden meer aandacht en een beter passende behandeling krijgen.

Voor het onderzoek werd de data gebruikt van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Hier doen meer dan duizend mensen aan mee. Meer dan de helft van de mensen met een depressie in NESDA bleek ook last te hebben van angstige spanning.

[15 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)