contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 05/10/2018

Niet langer de experimenten van wetenschappers in een laboratorium als basis van een studie, maar het dagelijks leven van patiënten aan de keukentafel: dat is het uitgangspunt van het project ‘Mijn eigen onderzoek’ dat van start is gegaan. Het project is een samenwerkingsverband van vier universiteiten, een patiëntenorganisatie en voedingsbedrijven. Het grote plan is een onderzoeksinfrastructuur te bouwen, waarbij de burger aan het roer staat.

 

In de studie worden 500 mensen met chronische ziekten gevolgd, die – net als veel lotgenoten – last hebben van darmklachten en vermoeidheid. Problemen waar de wetenschap vaak geen panklare oplossing voor heeft. De patiënten zullen vijfmaal per dag op een app invullen hoe zij zich voelen en bijhouden hoe het gaat met de doelen die zij voor zichzelf hebben gesteld. Onder begeleiding van de huisarts zullen zij aan de hand van een analyse van hun darmbacteriën na een paar weken beginnen met probiotica, voedingssupplementen of een combinatie ervan. Dataspecialisten van het project onderzoeken de rapportages om verbanden tussen de supplementen en het welzijn van de patiënt te ontdekken, en bekijken of er in de onderzoeksdata van alle patiënten samen interessante overeenkomsten zijn te vinden die artsen en wetenschappers eerder nooit waren opgevallen.

Nu wordt informatie gehaald uit de literatuur, maar bijna nooit uit wat patiënten ervaren met hun eigen experimenten. Het gevolg is dat gebruikelijke onderzoeken slechts leiden tot gemiddelden, die niets zeggen over een individuele patiënt. Er is ook kritiek op deze manier van werken, omdat het gerandomiseerde onderzoek niet zonder reden is bedacht.

[05 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)