contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 04/10/2018

› Uv-polsbandje waarschuwt voor zon

Chemici hebben een uv-sensor ontwikkeld, die waarschuwt wanneer je te lang in de zon hebt gezeten. Ze hopen dat het over een jaar te koop is. De bandjes worden volgend jaar als eerste in Australië op de markt gebracht. Bij succes volgt de rest van de wereld. Het bandje vervangt zonnebrandcrème niet.

 

Het bandje moet gebruikers onder meer tegen huidkanker beschermen. De chemici ontwikkelden een papieren bandje waarop vier steeds sipper kijkende emoticons staan. De gezichtjes zijn eerst nog onzichtbaar, maar verschijnen wanneer je ze blootstelt aan uv-licht. Gezichtjes zijn eerst nog onzichtbaar, maar verschijnen wanneer je ze blootstelt aan uv-licht. Elk van de vier gezichtjes kleurt blauw bij een andere dosis. Verkleurt het eerste, dan heb je 25 procent van de maximale lading te pakken. Omdat de hoeveelheid uv-straling die je mag hebben afhankelijk is van je huidtype, komen de bandjes beschikbaar in zes varianten voor verschillende kleurtinten. De bandjes kunnen mensen bewust maken van de risico’s van de zon. Het bandje meet overigens niet alle nadelen van de zon. Zo is de opgetelde zonblootstelling over je hele leven ook een risicofactor. Bij vervolgonderzoek wordt gekeken of de sensor de juiste dosis meet wanneer je er zonnebrand op smeert. In dat geval zou het verdrietige gezicht na smeren later verschijnen.

[04 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)