contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 04/10/2018

› Groningen als eerste stad deels rookvrij

Groningen gaat als eerste Nederlandse stad een rookverbod instellen voor publieke ruimtes in de buurt van instellingen die om een rookvrije zone vragen. De gemeenteraad heeft met het voorstel ingestemd en zal de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen.Om niet in het gedrang te komen met de Tabakswet, zal het bij het verbannen van sigarettenrook ook nodig zijn alle andere soorten rook te verbieden.

 

De rookvrije zones komen bij openbare gebouwen als theaters en ziekenhuizen. Ook speeltuinen staan in de lijst. Het doel van de regeling is om bezoekers van bepaalde plaatsen te beschermen tegen hinder door rook(gassen). Volgens de gemeente Groningen zijn er al dertig organisaties die de openbare ruimte rond hun gebouw rookvrij willen maken. Vanwege de Tabakswet zal op de plekken waar het verbod geldt ook de rook afkomstig van bijvoorbeeld een auto, brommer, of een barbecue, niet zijn toegestaan.

Hoewel de gemeente van het voorstel op grond van de APV het roken op sommige plekken kan verbieden, ligt het initiatief tot het instellen van rookvrije gebieden bij verschillende instanties in de stad. Zo kan een ziekenhuis een verzoek indienen bij de gemeente om roken te verbieden op het plein voor de ingang. Oo kde handhaving van het verbod zal worden neergelegd bij de instellingen zelf. Omdat het wel gaat om een echt verbod kan de politie erbij worden gehaald indien de roker die een sigaret opsteekt weigert te vertrekken. Welke sanctie er komt te staan op overtreding van het rookverbod is nog niet duidelijk. In navolging van Groningen zijn er meer steden die interesse hebben getoond voor een dergelijk rookverbod. Zo kondigde Rotterdam onlangs aan bepaalde straten rookvrij te willen maken.

[04 Oktober 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)