contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 10/09/2018

› Dwangzorg bij euthanasie mag niet

Het vasthouden of fixeren van een patiënt voorafgaand aan de uitvoering van euthanasie, met als doel te voorkomen dat de patiënt zich zal verzetten, is en mag geen onderdeel zijn van de uitvoering van euthanasie. Dat stelt minister Hugo de Jonge van VWS. Hiermee reageert hij op de discussie over euthanasie bij wilsonbekwaamheid.

</b>

 

SGP-Eerste Kamerlid Van Dijk kaartte de kwestie in januari aan, bij het behandelen van de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet staat het verlenen van onvrijwillige zorg door artsen toe, maar slechts onder strenge voorwaarden en alleen als uiterste redmiddel, bijvoorbeeld voor het afwenden van letsel of uit oogpunt van veiligheid.

De minister laat nu weten dat de Wzd geen rol speelt bij euthanasie, omdat dit geen zorg is in de zin van de Wet zorg en dwang. Het betreft een vorm van bijzonder medisch handelen die geheel onder de euthanasiewet valt. Uit deze wet vloeit volgens De Jonge voort dat het vasthouden of fixeren van de patiënt, voorafgaand aan de euthanasie met als doel om te voorkomen dat de patiënt zich zal verzetten, geen onderdeel mag zijn van de uitvoering van euthanasie. De minister schrijft erop te vertrouwen dat artsen professioneel kunnen inschatten hoe zij een fysieke reactie bij wilsonbekwame patiënten moeten duiden en hoe ze hierop moeten reageren.

[10 September 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)