contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 05/09/2018

› Ook witte dolfijn en narwal kennen menopauze

Ook de witte dolfijn en narwal kennen een menopauze, melden onderzoekers. Er zijn nu naast de mens vier soorten bekend die een menopauze doormaken. Op de lijst staan ook de orka en de Indische griend. Dat melden onderzoekers aan de Exeter- en York-universiteit en het Centre for Whale Research.

 

De onderzoekers bogen zich voor deze studie over de gegevens van tientallen walvissen die dood waren aangetroffen en vervolgens uitgebreid waren bestudeerd. De bestudeerde walvissen behoorden tot zestien verschillende soorten. Onder de walvissen bevonden zich ook vrouwelijke witte dolfijnen en narwallen die al op leeftijd waren. En de autopsie wees uit dat deze vrouwtjes op het moment van overlijden al enige tijd onvruchtbaar waren. Het is een belangrijke ontdekking, omdat deze suggereert dat minstens drie soorten walvissen onafhankelijk van elkaar middels evolutie de menopauze hebben verkregen.

Bovendien weten we door onderzoek onder orka’s dat de menopauze evolutionaire voordelen biedt. Zo stoppen orka’s met voortplanten, omdat het nageslacht een leven lang bij de moeder blijft. Zou het zich blijven voortplanten, dan kan er felle concurrentiestrijd ontstaan - bijvoorbeeld om voedsel. Dat oudere vrouwtjes in leven blijven na de menopauze, is omdat hun kinderen en kleinkinderen daarvan profiteren. Zo weet het oudere vrouwtje waar voedsel te vinden is en levert ze zo een belangrijke bijdrage aan de overlevingskansen van de groep.

[05 September 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)