contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 28/08/2018

› Olympisch sportershart groeit een beetje

Het hart van Olympische sporters die drie keer achtereen meedoen met de spelen groeit. Deze toename heeft geen negatieve gevolgen op de functie van het hart. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Vooral de eerste vier jaar neemt de omvang toe van de rechterkant van het hart, dat zuurstofarm bloed naar de longen pompt. Daarna stabiliseert het hart zich.

 

Eerder onderzoek suggereert dat de rechter harthelft van sporters die langdurig veel en zwaar trainen mogelijk slechter gaat samentrekken. De onderzoekers wilden hier meer over weten. Ze kwamen er toen achter door middel van echo's dat het hart zich bleef ontwikkelen tijdens de onderzoeksperiode. Doortrainen op topniveau heeft kennelijk nog aanvullende aanpassingen van het hart tot gevolg, melden de onderzoekers. Dit effect was groter in het rechter harthelft. Het kan goed zijn dat de aanpassingen aan de linkerzijde al eerder plaats hebben gevonden, aangezien de onderzoeksgroep bestond uit zeer getrainde atleten. De onderzoekers vonden nauwelijks verschil tussen de metingen die vier en acht jaar na de start van het onderzoek waren gedaan.

Onderzoekers bestudeerden de hartecho’s van vijftig Italiaanse topsporters. Ongeveer de helft van deze sporters deed aan duursporten zoals roeien, fietsen, hardlopen en zwemmen. De andere helft hield zich bezig met niet-duursporten als tennis, schermen of synchroonzwemmen.

[28 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)