contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 24/08/2018

› Slaaptekort zorgt voor eenzaamheid

Mensen met slaapgebrek voelen zich eenzamer en zijn minder sociaal. Ze vermijden nauw contact op vrijwel dezelfde manier als mensen met sociale angst. Dat is de conclusie van wetenschappers van de University of California op basis van onderzoek.

 

Bij de deelnemers aan het onderzoek werden hersenscans gemaakt. Bovendien bekeken ze een video van een persoon met een neutrale lichaamshouding dat op hen afliep, waarbij ze op een stopknop konden duwen wanneer ze het gevoel hadden dat de naderende persoon hun persoonlijke ruimte binnenviel. Personen met slaaptekort, hielden het naderende individu op een afstand die tussen 18 procent en 60 procent groter was dan bij de mensen in uitgeruste conditie.

Het gebrek aan slaap bleek verder ook een afstompende werking te hebben op het hersengebied die normaal sociale betrokkenheid stimuleert. Hoe minder men heeft geslapen, hoe minder men bereid is tot sociale interactie. Dat gedrag zorgt ervoor dat iemand met slaaptekort op zijn beurt voor anderen sociaal minder aantrekkelijk lijkt, waardoor de sociaal-isolerende werking van het slaaptekort nog groter wordt, melden de onderzoekers. Deze vicieuze cirkel kan een belangrijke verklaring zijn voor het feit dat eenzaamheid ook voor de algemene volksgezondheid een belangrijk probleem is geworden.

[24 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)