contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 23/08/2018

› Wilsverklaringen euthanasie verouderd

Ruim de helft van de wilsverklaringen voor euthanasie is verouderd en kan daardoor als nutteloos worden beschouwd. De verklaringen zouden een keer in de zoveel tijd moeten worden vernieuwd, maar dat gebeurt nu amper. Dat meldt krant Trouw op basis van een onderzoek waarvoor zes jaar lang 5000 mensen werden geënquêteerd.

 

De mensen die meededen aan het onderzoek waren allemaal leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) of lid van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). Van de NVVE-leden besprak 42 procent opnieuws hun wilsverklaring met hun huisarts binnen die zes jaar. Bij de leden van de NPV was dit 28 procent. Door het af en toe te bespreken met de arts, weet die in het geval van een euthanasieverzoek dat de levenseindewensen nog actueel zijn. Op basis van een oude verklaring zal een arts mogelijk geen euthanasie plegen bij iemand die daar bijvoorbeeld vanwege dementie niet zelf meer om kan vragen.

In een wilsverklaring kan worden vastgelegd hoe lang artsen moeten doorbehandelen, of in welke gevallen de patiënt euthanasie zou willen. Hoe vaak de wilsverklaring zou moeten worden vernieuwd, is onduidelijk. De NVVE meldt dat de vereniging met de artsenfederatie in gesprek is om een soort richtlijn te maken.

[23 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)