contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 22/08/2018

› Koolhydraatarm dieet verkort mogelijk levensduur

Minder pasta, minder brood, minder witte rijst. Veel mensen proberen wat gezonder te eten door met name minder koolhydraten binnen te krijgen. Of dat nou zo verstandig is? Onderzoek gepubliceerd in The Lancet zet kanttekeningen.

 

Voor het onderzoek analyseerden Sara Seidelmann, onderzoeker bij Brigham en het vrouwenziekenhuis in Boston, met haar collega’s de koolhydraatconsumptie van 432.179 deelnemers. De conclusie? “Koolhydraatarme diëten die koolhydraten vervangen door eiwitten of vetten worden steeds populairder als gezondheids- en gewichtsverliesstrategie. Onze data suggereren echter dat koolhydraatarme diëten gebaseerd op vlees in verband kunnen worden gebracht met een kortere totale levensduur en moeten worden ontmoedigd."

Alle deelnemers aan het onderzoek die minder dan 40 procent van hun dagelijkse energie uit koolhydraten verkregen, werden door de wetenschappers aangemerkt als mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Veel van zulke diëten streven echter naar een nog lagere energie-inname uit koolhydraten (minder dan 20 procent). Mensen van middelbare leeftijd die dagelijks ongeveer de helft van hun calorieën uit koolhydraten halen, leven gemiddeld enkele jaren langer dan mensen die vleesrijke, koolhydraatarme diëten volgen.

Het vervangen van vlees door plantaardige vetten, zoals avocado's en noten, en eiwitten door sojaproducten en linzen, vermindert het risico op een kortere levensduur. Dat stellen Seidelmann en haar team. Een hoge inname van koolhydraten (70 procent of meer) verkort de levensduur ook, maar minder snel, aldus de wetenschappers.

[22 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)