contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 21/08/2018

› E-sigaret net zo ongezond

Het roken van e-sigaretten was al omstreden. Eerdere wetenschappelijke onderzoeken waarschuwden voor de chemische samenstelling en de negatieve effecten voor de gezondheid. In het wetenschappelijke tijdschrift Thorax wordt nu geschreven over een studie, die lijkt aan te tonen dat deze sigaretten ook belangrijke immuuncellen kunnen beschadigen.

 

Voor het relatief kleine onderzoek werd bij acht personen longweefsel afgenomen. Vervolgens werd dit weefsel gedurende 48 uur kunstmatig in het laboratorium blootgesteld aan het effect van het e-roken.

De wetenschappers kwamen op basis hiervan tot de conclusie dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de e-sigaretten ontstekingen teweeg lijken te brengen en ook de activiteit van de alveolaire macrofagen waarschijnlijk doen verminderen. Deze cellen spelen een cruciale rol in het verwijderen van mogelijk schadelijke stofdeeltjes, bacteriën en allergenen.

De effecten van het roken van een e-sigaret zijn op de gezondheid, aldus de onderzoekers, vergelijkbaar met de effecten van het roken van een gewone sigaret. De kans op de longziekte COPD is net zo groot. Let wel, het betreft hier een kleine, kortlopende studie.

[21 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)