contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 02/08/2018

› Artsen weten te weinig over zware pijnstiller

Veel artsen weten onvoldoende over de verslavende werking van de zware pijnstiller oxycodon, aldus de hoogleraar Albert Dahan van het LUMC. Hij pleit voor een minder makkelijke houding ten opzichte van oxycodongebruik in Nederland.

 

VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis liet eerder weten dat er sprake is van een ‘sterke stijging’ van het gebruik van oxycodon, tot ruim 536 duizend gebruikers in 2017. Desondanks achtte Blokhuis extra maatregelen niet nodig.

Volgens hoogleraar Albert Dahan van het LUMC is er onder artsen te weinig kennis over de ‘risico’s van opioïden’ als oxycodon. Volgens hem geloven veel artsen eigenlijk niet dat oxycodon zo verslavend kan zijn. Hij spreekt van een stille opioïde-epidemie. Ook hoogleraar anesthesiologie Frank Huygen van het Erasmus MC stelt dat artsen niet voldoende worden opgeleid in pijnbehandeling. Oxycoden is een opiaat met een soortgelijke werking als morfine. Het wordt vaak voorgeschreven bij pijn na een operatie, pijn bij kanker en voor langdurige pijn bij diverse aandoeningen.

[02 Augustus 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)