contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 23/07/2018

› Nachtdienst verhoogd risico op diabetes

Het omdraaien van het dag- en nachtritme brengt veel gevolgen met zich mee, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Proefpersonen kregen tijdens een kunstmatig omgekeerd dag-en-nachtritme een verlaagde insulinegevoeligheid. Op de lange termijn is dat een bekende risicofactor voor diabetes type 2.

 

Al eerder bleek uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat mensen die regelmatig in de nacht werken een grotere kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit onderzoek werpt licht op wat er in het lichaam gebeurt en hoe dat een verhoogd risico op diabetes type 2 veroorzaakt.

Veertien proefpersonen verbleven tweemaal drie dagen in een kamer zonder klok of licht van buiten. Hierbij konden ze de ene keer hun normale ritme vervolgen, de andere keer werd, om een nachtdienst te simuleren, het ritme twaalf uur verlegd met behulp van maaltijden, slaap en kunstmatig licht. De belangrijkste vinding was de verlaagde insulinegevoeligheid van de proefpersonen die een gesimuleerde nachtdienst hadden gedraaid. Dit is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook ontdekten de onderzoekers dat de biologische klok zich niet had aangepast aan het nieuwe tijdschema; in de spier vonden ze duidelijk dat de moleculaire biologische klok nog in de oude tijd liep. Dit verklaart waarom de spier ook minder insulinegevoelig wordt.

[23 Juli 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)