contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 28/06/2018

› Bijna helft zwangere vrouwen deed NIPT-test

Afgelopen jaar heeft ongeveer 42 procent van alle zwangere vrouwen de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten doen. Dit zijn ongeveer 73 duizend zwangere vrouwen, blijkt uit cijfers van Niptconsortium.nl. Drie procent van de vrouwen deed de combinatietest. In 2017 is de test voor het eerst in verband van een onderzoek werd aangeboden aan alle zwangere vrouwen.

 

De NIPT kan afwijkingen aantonen aan het ongeboren kind, zoals het syndroom van Down. Sinds april mogen acht academische ziekenhuizen in Nederland de bloedtest verrichten bij ale zwangere vrouwen die dat willen.

In 0,3 procent van de zwangerschappen waarbij de NIPT werd gedaan, zijn aanwijzingen gevonden dat het ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Voor zowel het edwards- als het patausyndroom is dat 0,1 procent. Bij deze vrouwen wordt vervolgonderzoek gedaan, zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, omdat de NIPT een afwijkende uitslag kan geven.

Van de zwangere vrouwen die een NIPT hebben laten afnemen, kiest 78 procent ervoor om ook nevenbevindingen te horen. Dit zijn zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, of afwijkingen van de moederkoek.

Voordat de NIPT werd geïntroduceerd, koos 34 procent van de zwangere vrouwen voor screening met de combinatietest. Bij de combinatietest wordt ook een nekplooimeting met echo bij het kind uitgevoerd, naast het bloedonderzoek dat ook bij de NIPT wordt uitgevoerd.

[28 Juni 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)