contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 14/06/2018

› Jongeren bijziend door smartphones en tablets

Het Erasmus MC stelt dat het gebruik van tablets of smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de dertienjarigen is bijziend. Dit aandeel was voorheen kleiner, constateren onderzoekers op basis van onderzoek onder duizenden kinderen.

 

Veel kinderen besteden binnenshuis veel tijd achter hun smartphone en tablet. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte kijken. De ogen van kinderen kregen vroeger meer licht, doordat ze meer buiten speelden, aldus de onderzoekers. Onder volwassenen heeft ongeveer een kwart van de bevolking last van bijziendheid. Maar de aandoening manifesteerde zich in het verleden nog niet in deze mate bij zulke jonge kinderen, stelt onderzoeker Jan Roelof Polling. Om problemen te voorkomen, zouden kinderen minder lang achter schermen moeten zitten, adviseert het Erasmus MC. Bijziendheid kan op hogere leeftijd vervelende complicaties met zich meebrengen, zoals maculadegeneratie, gecompliceerde staar of een te hoge oogboldruk.

De groep kinderen in het onderzoek wordt al jaren gevolgd. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent problemen met scherp zien in de verte. Van deze groep heeft een kwart op dertienjarige leeftijd al last van de aandoening. De onderzoekers veronderstellen dat de gegevens van de Rotterdamse kinderen representatief zijn voor de rest van Nederland.

[14 Juni 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)