contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 06/06/2018

› Bacteriofagen zijn nog geen alternatief

Er is te weinig kennis over hoe bacteriofagen werken in het menselijk lichaam om ze nu al bij infectie te kunnen gebruiken. Bacteriofagen zijn dan ook nog geen alternatief voor antibiotica. Naast meer onderzoek zou ook aangepaste wet- en regelgeving nodig zijn om deze virussen in te kunnen zetten bij infecties in mensen. Tot die conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën infecteren, en daardoor van nut kunnen zijn bij het bestrijden van bacteriële infecties bij mensen. De fagen hebben als voordeel dat zij specifiek een bepaalde bacterie infecteren. De overige micro-organismen worden dus niet aangetast. Nu het gebruik van antibiotica onder vuur ligt, lijkt deze toepassing een alternatief.

Het RIVM formuleert een batterij aan vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat artsen bacteriofagen als antibacterieel middel kunnen gebruiken, zoals hoe ze precies in het lichaam werken, hoe te doseren, wat is de effectiviteit, welke toedieningsvorm is zinvol en wat zijn mogelijke bijwerkingen. Op dit moment is fagentherapie dus geen alternatief voor behandeling van infecties, concludeert RIVM.

[06 Juni 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)