contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 30/05/2018

› Klachten schildersziekte verergeren niet

Personen die lijden aan de 'schildersziekte', zien hun klachten door de jaren heen niet verergeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Eerder werd gedacht dat de patiënten eerder last zouden krijgen van dementie.

 

De schildersziekte wordt opgelopen door langdurige blootstelling aan organische oplosmiddelen. Voor het onderzoek werden 137 patiënten met chronische toxische encephalopathie (CTE) gevolgd, onder wie schilders, schoonmakers en stoffeerders. Het bleek dat hun klachten niet verergerden of zelfs iets afnamen. Het gaat dan om klachten als geheugenverlies, moeheid en een afgenomen concentratie. Wel hebben alle patiënten blijvend last van CTE.

Eerder werd gedacht dat de patienten eerder last zouden krijgen van dementie, maar dit komt niet uit het onderzoek naar voren. In Nederland komt de schildersziekte steeds minder vaak voor, omdat het werken met organische oplosmiddelen strenger is geworden. In landen als India en Afrika is CTE nog wel veelvoorkomend.

[30 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)