contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 28/05/2018

› Luchtkwaliteit verbetert niet, ondanks miljoenen

De 408 miljoen euro die de Nederlandse overheid heeft gestopt in het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden heeft haast geen effect en ook de gezondheidswinst is gering. Sterker nog, met minder geld was waarschijnlijk hetzelfde bereikt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek 2017. Het is voor het eerst dat de Rekenkamer de effecten van de investeringen in verbetering van de luchtkwaliteit onderzoekt.

 

In totaal werd er tussen 2006 en 2015 408 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het geld ging naar acht samenwerkingsprogramma tussen de rijksoverheid, gemeenten en provincies bedoeld om schadelijke fijnstof afkomstig uit uitlaatgassen terug te dringen. Het verkeer heeft de meeste negatieve invloed op de luchtkwaliteit in Nederland. Daarom werden er onder andere subsidies verstrekt voor het achteraf inbouwen van roetfilters en slooppremies voor personen- en bestelauto's.

Acht landelijke verkeersmaatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) hebben geleid tot twee procent minder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen, is de conclusie van de Rekenkamer. De winst voor de gezondheid is vrijwel onmerkbaar. De Rekenkamer vindt het opmerkelijk dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet tussentijds gecontroleerd heeft wat de effecten van de maatregelen waren.

[28 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)