contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 25/05/2018

› Slaapplaats chimpansees schoner dan van mens

Ongeveer 35 procent van de bacteriën in menselijke bedden is afkomstig van onze eigen lichamen. De slaapplaatsen van chimpansees zijn in zeker opzicht een stuk schoner dan die van ons, blijkt uit onderzoek.

 

Het onderzoek onthult dat de ‘bedden’ van chimpansees gekenmerkt worden door een heel andere biodiversiteit dan de bedden van mensen. Zo blijken de slaapplaatsen van chimpansees een grotere diversiteit aan microben te herbergen. Maar opvallend genoeg waren er veel minder poep-, mond- en huidbacteriën te vinden dan in de bedden van mensen. Wat ook verrassend is, is dat de nesten vrijwel geen parasieten herbergen. Overigens is het onduidelijk of de nesten van chimpansees wellicht minder bacteriën vasthouden.

De studie benadrukt de rol die door mensen gemaakte structuren spelen als het gaat om het vormgeven van de ecosystemen in onze directe omgeving. In zekere zin kunnen onze pogingen bedoeld om een schone omgeving voor onszelf te creëren onze omgeving wel eens minder ideaal maken.

Onderzoekers bestudeerden de slaapplaatsen van 41 chimpansees en zochten uit welke bacteriën er te vinden waren. In 15 ‘bedden’ werd bovendien gekeken welke insecten en spinnen er leefden.

[25 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)