contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 17/05/2018

› Nieuwe test om pinda-allergie vast te stellen

Een nieuwe techniek om pinda-allergie te diagnosticeren is beter dan de bestaande, zo laten onderzoekers weten in het vakblad The Journal of Allergy and Clinical Immunology. De door hen ontwikkelde test zou vooral kunnen worden ingezet als de uitkomst van priktests of IgE-bepalingen onzeker zijn.

 

Volgens de onderzoekers is de methode bovendien kosteneffectiever dan de gouden standaard, de orale provocatietest. Ook kan hij na de nodige aanpassingen worden ingezet om te testen op andere voedselallergieën.

Het gaat om een ‘mast cel activation test (MAT)’. In deze test worden mestcellen, die een cruciale rol spelen bij het oproepen van een allergische reactie, worden geactiveerd als ze IgE-antilichamen in bloedplasma herkennen, en zo biomarkers (mestceldegranulatie) produceren die in het lab bepaald kunnen worden. De onderzoekers bleken met deze test in staat pinda-allergie met 98 procent specificiteit aan te kunnen tonen. Bovendien hadden patiënten met een ernstiger allergie een hoger aantal geactiveerde mestcellen.

[17 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)