contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 09/05/2018

› Vaccin meningokokken schaars

Kinderen van 14 maanden worden vanaf 1 mei gevaccineerd met het vaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Als gevolg van een tijdelijke schaarste van het vaccin, zullen kinderen die 14 jaar worden, pas vanaf oktober dit jaar worden ingeënt.

 

De vaccinatie tegen meningokokken is vorig jaar aangepast met als doel een stijgend aantal besmettingen van meningokokken W (MenW) om een uitbraak te voorkomen. Een infectie met de meningokokkenbacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De symptomen worden vaak niet tijdig herkend.

De toename van het aantal infecties met MenW komt door een infectueuze cc11-bacterie. Het combinatievaccin komt in de plaats van een vaccin tegen meningokokken C, dat sinds 2002 in het Rijksvaccinatieprogramma zit. Voor de adolescenten gaat het niet om een nieuwe vaccinatie.

Er wordt met inenting van baby's gestart, pubers volgen later. De voorraad vaccins was namelijk niet in één keer beschikbaar. Omdat het bij de kinderen van 14 maanden om 'relatief kleine aantallen per maand' gaat, kan hiermee snel worden gestart. De bedoeling is dat de vaccinvoorraad daarna wordt opgebouwd, zodat het vanaf oktober dit jaar ook aan de kinderen van 14 jaar de vaccinatie kan worden aangeboden

[09 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)