contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 03/05/2018

› Onbekendheid symptomen meningokokkenziekte

Ouders hebben niet altijd kennis van de verschillende symptomen en mogelijke gevolgen van meningokokkenziekte. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public, uitgevoerd in opdracht van GSK. Volgens GSK is dat een gemiste kans: meningokokkenziekte kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken.

 

In Nederland komt de ziekte sporadisch voor: in 2016 waren er 136 gevallen. Doordat het aantal gevallen de afgelopen jaren is gedaald, zijn mensen minder alert op symptomen. Dat vindt GSK geen goede ontwikkeling. Een vroege diagnose kan namelijk het verschil maken.

Van de ondervraagden weet 71 procent (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Daarentegen zijn niet alle mogelijk ernstige gevolgen van meningokokkenziekte bekend. Zo weet slechts de helft dat de ziekte binnen 24 tot 48 uur tot de dood kan leiden. Tevens weet minder dan een kwart van de ouders die ondervraagd werden dat meningokokkenziekte kan leiden tot amputaties van ledematen. Ook weet minder dan een derde dat symptomen als zware hoofdpijn, overgeven en overgevoeligheid voor licht of geluid kunnen wijzen op meningokokkenziekte.

[03 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)