contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 03/05/2018

› Evolutie van de mens gaat door

Een volk onderwatervissers heeft een flink vergrote milt. Die milt krijgen ze niet door oefening: hun genen zijn erop aangepast, ontdekten wetenschappers. Het is een duidelijke aanpassing op het langdurige duiken, waaruit blijkt dat de mens nog steeds evolueert.

 

Een volk van Aziatische onderwatervissers, de Bajau, blijken een milt te hebben die wel tot anderhalf keer zo groot is als die van naburige volkeren. Een duidelijke aanpassing op het langdurige duiken, stellen wetenschappers uit onder meer Nijmegen. Een grotere milt zorgt namelijk voor meer zuurstof in het bloed.

Dat hun grotere milt echt vastligt in hun lichaamsplan, bewijst de genetica: de Bajau hebben een recente verandering in een gen dat verband houdt met het bouwplan voor de milt. Bovendien hebben ook niet-duikende Bajau een grotere milt. Dat wijst erop dat de verandering ingeslepen is in de gehele bevolking, en niet tijdens het leven ontstaat door veel te oefenen.

Lang dachten onderzoekers dat de mens niet meer evolueert, omdat techniek en geneeskunde ons beschermen tegen de grillen van de natuur. Maar de laatste decennia vinden wetenschappers aanwijzingen dat mensenlijven zich nog steeds aanpassen aan de omstandigheden. Zo hebben bewoners van hooggebergten een genetische verandering waardoor ze beter kunnen ademen in ijle lucht, en lopen de meeste mensen rond met extra versies van een gen waardoor we granen beter kunnen verteren.

[03 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)