contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 02/05/2018

› Verband hoogspanningskabels en leukemie?

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, hebben mogelijk een één tot tweemaal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad.

 

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie, ofwel bloedkanker. Eens per twee jaar zou een kind in Nederland leukemie krijgen door de nabijheid van hoogspanningslijnen. De raad stelt dat blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Al vallen andere, nog onbekende factoren of toeval niet uit te sluiten.

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Van een verhoogd risico is pas sprake als kinderen langdurig worden blootgesteld aan straling. De raad adviseert daarom geen nieuwe gebouwen in de buurt van transformatorhuisjes te bouwen.

[02 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)