contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 17/04/2018

› Wachttijden geestelijke zorg te lang

De wachttijden voor een behandeling van geestelijke problemen zijn nog steeds te lang. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat die wachttijd voor mensen met onder andere autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen nog altijd boven de zogenoemde Treeknorm van veertien weken is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat zorgverzekeraars die de wachtlijsten niet verkorten een boete kunnen verwachten.

</b>

 

De lange wachttijden hebben volgens Blokhuis meerdere oorzaken. Zo is behandelcapaciteit niet alleen schaars, maar ook slecht verdeeld. Daarnaast schort het aan onderlinge samenwerking en spelen de krappe arbeidsmarkt en een gebrekkige informatievoorziening voor patiënten een rol.

De staatssecretaris heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd of de wachttijd kan worden meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit. Verder heeft de NZa gerichte controles aangekondigd bij zorgverzekeraars. Die zijn verantwoordelijk voor de zorginkoop en de wachttijdbemiddeling.

Blokhuis roept daarnaast patiënten op om over te stappen naar een andere behandelaar als de hulp niet snel genoeg op gang komt. Als de wachttijden toch te lang blijven, riskeren de de behandelaars verscherpt toezicht.

De wachttijden in de GGZ moeten uiterlijk 1 juli dit jaar zijn teruggedrongen tot onder de opgestelde normen.

[17 April 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)