contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 09/04/2018

› Groot verschil in prijzen ziekenhuiszorg

De prijzen van ziekenhuisbehandelingen lopen in Nederland sterk uiteen. De tarieven lijken soms volstrekt willekeurig te zijn bepaald. Dat staat in een donderdag gepubliceerde studie van het Centraal Planbureau (CPB). De Tweede Kamer wil een debat over het rapport.

 

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen sinds 2005 contractuele afspraken maken over de prijzen van complete behandelingen. Dat was bedoeld om gereguleerde concurrentie in de ziekenhuiszorg van de grond te krijgen.

Het systeem lijkt echter niet tot zo laag mogelijke prijzen te hebben geleid. Het onderzoek laat zien dat er ook geen goedkope of dure ziekenhuizen zijn. Een ziekenhuis kan makkelijk een hoge prijs hanteren voor de ene behandeling, maar een lage prijs voor een andere.

Volgens het CPB speelt mee dat er een groot gebrek is aan prijstransparantie. Pas in 2016 besloten een aantal verzekeraars en ziekenhuizen hun afgesproken prijzen online te zetten. Patiëntenfederatie Nederland stelt in een reactie dat er niet alleen meer openheid over de prijzen van ziekenhuiszorg moet komen, maar ook meer informatie over de kwaliteit van de zorg.

[09 April 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)