contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 30/03/2018

› Behandeling lage rugpijn nauwelijks effectief

Veel patiënten die worden behandeld aan lage rugpijn zouden niet de juiste zorg krijgen. Pijnstillers en operatieve ingrepen zijn nauwelijks effectief en soms zelfs schadelijk, stellen internationale onderzoekers van onder meer VU Amsterdam, Erasmus MC en Universiteit Leiden. Blijven bewegen en werken zou minstens even effectief zijn en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving.

 

Medicaliseer vooral niet, is kort gezegd de boodschap. Volgens de onderzoekers zijn bijvoorbeeld MRI- en CT-scans nutteloos. Lage rugklachten zijn een symptoom en niet een ziekte. De exacte oorzaak voor het ontstaan van de klachten is meestal niet bekend. Veel behandelingen zijn dan ook niet of weinig effectief. Sommige maken de pijn alleen maar erger. Het onderzoek toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om zelf met lage rugklachten om te gaan.

Dit zou ook veel kosten besparen. Er wordt nu namelijk veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten, melden de onderzoekers. Geld dat vaak niet het gewenste resultaat oplevert.

[30 Maart 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)