contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 06/03/2018

› Ontstekingen MS blijven ook in late fase zeer actief

Ontstekingen in de hersenen van mensen met multiple sclerose (MS) zijn laat in het ziektebeloop actiever dan werd gedacht. Dit concludeert een team hersenwetenschappers op basis van onderzoek met hersenweefsel dat na het overlijden gedoneerd is aan de Nederlandse Hersenbank.

 

Bij mensen met MS ontstaan ontstekingen in de hersenen waarin myeline, de isolerende laag om de zenuwuitlopers, wordt afgebroken. Zonder isolatie kunnen zenuwcellen niet met elkaar communiceren en raken belangrijke functies zoals lopen, voelen, praten en denken verstoord.

Tot voor kort werd gedacht dat bij een langere duur van de ziekte de ontstekingsactiviteit in de hersenen sterk afnam. Uit onderzoek van de hersenwetenschappers onder leiding van Inge Huitinga van het Nederlandse Herseninstituut bleek nu dat de MS-ontstekingen veel actiever zijn dan na eerder onderzoek werd gedacht. MS-patiënten met een ernstige beloop van de ziekte hadden op het moment van overlijden meer actieve ontstekingen. Ook bleek dat mannen met MS meer actieve ontstekingen hebben dan vrouwen met MS. Dit verklaart waarom de ziekte bij mannen ernstiger verloopt dan bij vrouwen. Deze ontdekking biedt perspectief voor prognosebepaling van de ziekte en de ontwikkeling van therapieën voor mensen met gevorderde MS.

[06 Maart 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)