contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 27/02/2018

› Preventief toedienen deliriummiddel geen effect

Het preventief toedienen van het veelgebruikte medicijn Haloperidol om een delirium bij patiënten op de intensive care te voorkomen, leidt niet tot betere overlevingskansen.

 

Patiënten op de intensive care werden preventief behandeld met een lage dosis Haloperidol of een placebo. Vervolgens werd onderzocht of de overlevingskansen tussen beide groepen binnen een periode van 28 dagen verschilde. Het onderzoek laat onomstotelijk zien dat het preventief toedienen van een lage dosering haloperidol aan IC-patiënten met een verhoogd risico op delirium geen enkel gunstig effect heeft, melden de onderzoekers.

Ongeveer een derde tot de helft van de patiënten op de intensive care krijgt te maken met acute verwardheid, ofwel delirium. Dat gaat gepaard met angsten en hallucinaties. Zo'n ‘kortsluiting’ in de hersenen kan ernstige gevolgen hebben voor onder meer het geheugen.Voor de behandeling hiervan wordt het middel Haloperidol gebruikt.

Het onderzoek werd gedaan door het Radboudumc in Nijmegen onder 1.789 IC-patiënten op twintig Nederlandse intensive care-afdelingen. De bevindingen zullen leiden tot een vermindering van onnodige medicatie bij IC-patiënten.

[27 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)