contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 27/02/2018

› Primeur: operatierobot voor oogchirurgie

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een operatierobot voor oogchirurgie in gebruik genomen. Met de robot kunnen netvliesoperaties preciezer en veiliger uitgevoerd worden. Het Oogziekenhuis is het tweede ziekenhuis wereldwijd dat de robot in gebruik heeft.

 

Nu worden alle netvliesoperaties handmatig uitgevoerd door een kleine groep gespecialiseerde artsen . De robot zal artsen gaan ondersteunen bij het uitvoeren van de operaties. De nieuwe robot heeft een soort 'parkeersensor' die door middel van geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Daarbij gebruikt de robot deze afstand om snel en nauwkeurig te reageren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het instrument dat aan de robot is gekoppeld niet het netvlies kan raken.

Op termijn kunnen zelf nieuwe behandelingen worden uitgevoerd die op dit moment nog zeer moeilijk of niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van medicijnen in zeer kleine bloedvaten achterin het oog en andere behandelingen die er in de toekomst voor kunnen zorgen dat mensen minder snel of niet het zicht verliezen. De robot is ontwikkeld door een bedrijf dat voortkomt uit de Technische Universiteit Eindhoven.

[27 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)