contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 26/02/2018

› Beweegloterij stimuleert sporten

We houden ons eerder aan hun sportdoelen als we een prijs kunnen winnen. Onderzoekers van het RIVM en Universiteit Tilburg onderzochten de effecten van een ‘beweegloterij’ op sportprestaties.

 

De personen die werden gevolgd hadden allemaal overgewicht en als doel 26 weken lang tweemaal per week te sporten. Een deel van de sporters kon de eerste dertien weken deelnemen aan een wekelijkse loterij waarbij zij honderd euro konden winnen. Een tweede groep maakte naast de wekelijkse geldbedragen, kans op een gezinsvakantie ter waarde van 5400 euro in de laatste week . Een laatste groep diende ter controle en kon niets winnen.

De prijzen konden alleen worden geïnd als de sporters ook echt twee keer per week gingen sporten. Ze kregen altijd te horen of ze iets hadden gewonnen, ook als ze de prijs niet hadden gewonnen.

De deelnemers van de beweegloterij hielden zich vaker aan hun sportafspraak (57-66 % per week) dan de controlegroep (25 procent). In de groep die vanaf week 14 niets meer kon winnen, ging maar een klein deel (23 procent) aan het eind van de studie tweemaal per week naar de sportschool. De groep die in week 26 nog de gezinsvakantie kon winnen bleef beter gemotiveerd, iets meer dan de helft van de deelnemers sportte in week 26 nog twee keer in de week.

Volgens de onderzoeker is een beweegloterij een goede en goedkope manier om bewegen te stimuleren. De onderzoeksgroep gaat nu het langetermijneffect van de loterijen bestuderen.

[26 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)