contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 19/02/2018

› Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

Het advies van gewichtsconsulenten varieert enorm in kwaliteit. Dat stelt de Consumentenbond, die mysteryshoppers op consult liet gaan bij 23 gewichtsconsulenten. Ook het lidmaatschap van de beroepsvereniging biedt geen garantie op goede kwaliteit. Regelmatig verzuimden de gewichtsconsulenten belangrijke vragen te stellen, zoals over medicijngebruik en gezondheidsklachten.

 

Wie wil afvallen kan terecht bij een gewichtsconsulent. Een consulent is opgeleid om voedingsadviezen te geven en hulp te bieden bij afvallen. Een belangrijke voorwaarde voor het werk van een gewichtsconsulent is dat de cliënt geen medische klachten heeft, want dan moet hij of zij worden doorverwezen naar een diëtist of huisarts.

Maar 8 van de 23 gewichtsconsulenten bleek niet naar de medische situatie en gezondheidsklachten te vragen. De helft informeerde niet naar medicijngebruik. Bovendien liepen de adviezen zeer uiteen: zo gaven sommigen zeer algemene of vage adviezen, anderen adviseerden juist heel specifieke producten. Een derde van de gewichtsconsulenten baseerde zijn advies nog op de oude Schijf van Vijf of week af van de huidige Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) reageert verrast op de onderzoeksuitkomsten. De vereniging geeft aan dat dit niet wenselijk is en er altijd gevraagd moet worden naar de medische situatie en het medicatiegebruikt.

[19 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)