contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 14/02/2018

› Afweersysteem reageert agressief op fastfood

Bij muizen die een vet en calorierijk dieet voorgeschoteld kregen, vertoonde het lichaam eenzelfde immuunreactie als op een bacteriële infectie. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Erger nog: ook op lange termijn blijft het immuunsysteem extra actief en alert én helaas blijft dat effect voortduren, ook als de muizen daarna super gezond te eten krijgen.

 

De Duitse wetenschappers zetten muizen een maand lang op een Westers dieet. Dat wil zeggen; veel vet en suiker en weinig vezels. Het immuunsysteem liet een sterke ontstekingsreactie zien in het hele lichaam, die het ook zou vertonen bij een gevaarlijke bacteriële infectie.

De onderzoekers geven aan dat de ongezonde voeding leidt tot een onverwachte toename van afweercellen. Het fastfooddieet lijkt genen ‘aan te zetten’, die voor een immuunreactie zorgen.

Toen de muizen een maand later weer hun vertrouwde granendieet kregen, bleef het immuunsysteem actief en was de genetische herprogrammering zichtbaar. Verkeerde voeding kan dus zorgen voor een langdurige verandering in het immuunsysteem, suggereren de wetenschappers.

De onderzoekers vinden dat de resultaten laten zien waarom gezond eten een belangrijk onderdeel zou moeten uitmaken van voedseleducatie op scholen.

[14 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)