contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 06/02/2018

› Healthcheck populair onder mannen

Mannen gebruiken dubbel zo vaak zogenoemde healthchecks als vrouwen. Met name jonge mannen zijn veelgebruikers. Het gaat om preventieve gezondheidschecks zoals een total bodyscan en cholesterol- of bloedwaardentests.

 

In één op de vier gevallen betreft het een door de werkgever aangeboden test. De huisarts wordt door 65 procent van de gebruikers erbuiten gelaten, omdat ze hun arts niet onnodig willen belasten. Huisartsen die zijn ondervraagd, zijn kritisch. Ze zien de positieve aspecten, maar zijn niet onder de indruk van de geldigheid en het nut van de tests. Ook waarschuwen ze voor medicalisering en commercialisering en hogere zorgkosten. De doe-het-zelf-tests kunnen bovendien bij voorheen gezonde en gelukkige mensen zorgen voor sociale, psychische of lichamelijke schade, stellen de onderzoekers. Of dat reden is om doe-het-zelf-tests af te raden, moet nog blijken.

Eén op de drie gebruikers ondergaat een gezondheidscheck vanwege klachten of behoefte aan geruststelling. Ruim de helft, 57 procent, van de gebruikers gebruikt het vanwege nieuwsgierigheid dan wel vanwege ‘goede ervaringen van anderen’. Ruim een derde zegt daarna zijn leefstijl aan te passen.

Het onderzoek werd gedaan door het Lindeboom Instituut en Erasmus MC onder 1300 gebruikers van doe-het-zelf-tests.

[06 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)