contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 05/02/2018

Wetenschappers hebben een nieuw soort contactlens ontwikkeld die in staat is het bloedsuikergehalte te meten uit traanvocht. Dit maakt de lens nuttig voor mensen met diabetes. Zij kunnen zo tijdig weten wanneer hun bloedsuikergehalte te hoog wordt. Onderzoekers van de Ulsan National Institute of Science and Technology in Zuid-Korea hebben de lens ontwikkeld.

 

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het suikergehalte in tranen een goede graadmeter is voor het daadwerkelijke bloedsuikergehalte van een persoon. Het is niet de eerste keer dat dit soort lenzen zijn gemaakt, maar het nieuwe type is zachter en daardoor prettiger voor het oog.

In de lens zit een sensor die glucose detecteert. De informatie wordt weergegeven via een LED-pixel op de lens. Wanneer het glucosegehalte zich op een alarmerend niveau bevindt, wordt de pixel uitgeschakeld, waardoor de drager van de lens gewaarschuwd wordt. De lens is getest bij konijnen en bleek succesvol. Wanneer de lens ook zo werkzaam blijkt bij mensen, zou dit een uitkomst zijn voor personen met diabetes. Ook risicogroepen voor de ziekte zouden de lens kunnen gebruiken om hun bloedsuikerwaarden op peil te houden en diabetes zo mogelijk te voorkomen.

[05 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)