contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 01/02/2018

Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig kleine gaatjes boren, verdoven en röntgenfoto's maken. Nu kan dat nog alleen onder leiding van een tandarts, maar er zijn al jaren te weinig tandartsen. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil dan ook dat tandartsen sommige taken overdragen aan mondhygiënisten. Het gaat in eerste instantie om een proef. De branchevereniging van tandartsen vindt het onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt.

 

Tandartsen hebben steeds meer te doen, onder andere doordat ouderen minder gauw overgaan op een kunstgebit. Mondhygiënisten die de nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto's maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk. Door het experiment kunnen tandartsen zich richten op de moeilijkere behandelingen. Als de proef goed uitpakt, maakt Bruins de nieuwe bevoegdheid voor de mondhygiënist mogelijk definitief. De branchevereniging van tandartsen, KNMT, vindt het besluit onbegrijpelijk en ondoordacht. Het besluit zou volgens hen alleen maar leiden tot meer verwarring over wie wat doet in de mondzorg.

[01 Februari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)