contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 31/01/2018

› Link tussen salmonella en darmkanker

Mensen die een ernstige voedselinfectie oplopen van een specifieke salmonellabacterie, hebben tot drie keer meer kans op het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Antoni van Leeuwenhoek en het VU medisch centrum in Amsterdam.

 

Ter vergelijking: rood vlees eten geeft een 1,2 keer hoger risico op het krijgen van darmkanker. Het gaat om een besmetting met Salmonella enteritidis. Dit is een bacterie die voorkomt op kipproducten en rauwe eieren. Als je je eten goed verhit, is er niks aan de hand. Eerder werd aangetoond hoe salmonella gezonde cellen omzet in kankercellen. De uitkomst is van belang voor de Gezondheidsraad, het adviesorgaan dat vaststelt wie voor screening op darmkanker in aanmerking komt.

Er is gekeken naar de gegeven van zo’n 160.000 darmkankerpatiënten, van wie ongeveer 30.000 mensen eerder voedselvergiftiging opliep door een salmonella-infectie. Het RIVM houdt bij hoeveel Nederlanders ziek worden door deze bacterie. Deze gegevens zijn met hulp van het Centraal Bureau voor de Statistiek gekoppeld aan de database van de Nederlandse Kankerregistratie, waarin wordt bijgehouden hoe vaak verschillende vormen van kanker voorkomen in Nederland.Een gediagnosticeerde infectie met Salmonella enteritidis maakt de kans dat iemand darmkanker krijgt tot drie maal groter. De onderzoekers vinden het belangrijk dat de bevinding zorgvuldig moet worden gebruikt, vanwege de mogelijke consequenties. Het is altijd mogelijk dat er een andere reden is voor dit verband, maar dat is niet gevonden, melden de onderzoekers.

[31 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)