contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 30/01/2018

› Woorden verstaan met elektrische stroom

Spraakverstaan kan worden beïnvloed door het hersengebied dat hierbij betrokken is met elektrische stroompjes door de schedel heen te stimuleren. Dat melden wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dit kan gunstig zijn voor mensen met een gehoorapparaat of mensen die wel alles kunnen horen, maar niet goed verstaan.

 

Eerder toonde een UM-onderzoeker aan dat het horen van pieptonen kan worden beïnvloed door het toedienen van elektrische stroom aan de hersenen. Nu blijkt dat elektrische stroom daadwerkelijk het verstaan en de verwerking van menselijke spraak in de hersenen kan beïnvloeden. Dat gegeven biedt een interessant uitzicht op de ontwikkeling van verbeterde gehoorapparaten.

Voor het onderzoek werden elektroden precies op die plek op het hoofd bevestigd waaronder het hersengebied zich bevindt dat betrokken is bij een bepaalde cognitieve functie. Vervolgens werd er een zwakke elektrische stroom doorheen geleid. Voor proefpersonen is dat bijna niet voelbaar en ongevaarlijk.

Via het toedienen van een elektrisch spraaksignaal door de schedel heen wilden de onderzoekers bereiken dat de breinactiviteit beter afgestemd zou raken op de langzame geluidsgolven van akoestische spraak. Dat deden ze als volgt: proefpersonen hoorden een mannen- en een vrouwenstem door elkaar praten. Ze kregen de opdracht om alleen naar de man te luisteren. Na het geluidsfragment moest de proefpersoon dan zeggen wat de man had verteld. Tijdens de tweede test konden de proefpersonen de man en de vrouw apart horen praten. In beide scenario’s bleek het vermogen om spraak te verstaan aantoonbaar te veranderen als de elektrische stroom op een gericht moment wordt toegediend.

[30 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)