contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 22/01/2018

› Laat ghb-verslaafden in gemeente wonen

Het verhuizen naar een andere regio is de meest succesvolle aanpak tegen verslaving aan de drug ghb. Toch voelen gemeenten er weinig voor om ghb-verslaafden van elders op te vangen. Daardoor is de terugval in deze groep drugsgebruikers extreem hoog.

 

Het onderzoek werd gedaan door de verslavingszorginstelling Novadic-Kentron (NK) en het Nijmeegse onderzoeksinstituut voor verslavingszorg Nispa.

Gemeenten roepen zich op regiobinding, waarbij het achterliggende idee is dat zorgcliënten het best gedijen in bestaande netwerken van familie, vrienden of werk. Toch is dat niet het geval, melden de verslavingszorginstellingen. Zodra ghb-verslaafden uit de verslavingskliniek terugkomen in hun oude gemeenschap, zien de instellingen veel patiënten binnen drie maanden terugvallen in hun verslaving.

Ghb-verslaafden hebben de grootste kans om blijvend van hun verslaving af te komen wanneer ze na het afkicken buiten hun eigen regio worden geplaatst. Ver weg van de vertrouwde omgeving is de kans op een terugval namelijk veel kleiner. Gemeenten zijn ook kritisch op nieuwe klanten, omdat het gaat om dure trajecten. De instellingen pleiten voor een financiële kostenregeling bij ‘beschermd wonen in een andere regio’. Dat kan de weerstand bij gemeenten wegnemen.

[22 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)