contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 19/01/2018

› Schade na infarct beperken door koeling

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft, samen met wetenschappers van de TU en LifeTec Group uit diezelfde stad, een procedure ontwikkeld die de schade na een hartinfarct mogelijk kan beperken.

 

Bij tien patiënten is aangetoond dat het technisch mogelijk is het hart tijdens een hartinfarct op een veilige manier plaatselijk te kunnen koelen. De methode kan vergeleken worden met het koelen van een knie na bijvoorbeeld een botsing tijdens het sporten. Door het gedeelte van het hart dat wordt getroffen door een dichtgeslibde of vernauwde kransslagader te koelen, ontstaat er na het openmaken van de vernauwing minder schade aan de hartspier. De artsen vermoeden dat hierdoor de uiteindelijke grootte van het hartinfarct en de schade aan de hartspier met twintig tot dertig procent verminderd kan worden.

Bij een acuut hartinfarct wordt tijdens het dotteren de vernauwing van een kransslagader zo snel mogelijk opengemaakt. Het gevaar: als het bloed weer gaat stromen, zorgt dit voor extra schade aan de hartspier. Deze onherstelbare schade wordt met de nieuwe methode mogelijk beperkt. De cardiologen verwachten dat deze nieuwe methode leidt tot verbeterde overleving van de patiënten die een hartinfarct hebben gehad en tot minder last van hartfalen in het vervolg van hun leven.

[19 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)